0

Suikervrije jam maken doe je zo!

Riëlle Markus • mei 17, 2022

Jam maken zonder suiker en conserveermiddelen.

Heb je zelf fruit geplukt of flink ingeslagen op de markt en wil je daar jam van maken? Maar wil je geen ongezonde jam met (veel) toegevoegde suiker? In dit artikel wordt in 5 stappen uitgelegd hoe je op een makkelijke en leuke manier je eigen jam maakt zonder toegevoegde suiker en conserveermiddelen. Namelijk door gebruik te maken van pectine kan je jam maken met minder of helemaal geen toegevoegde suiker. Zo kan je verantwoord genieten van deze fruitige traktatie!


Jam maken zonder suiker en conserveermiddel.

Recept voor 1 kilo jam:

Gebruiksaanwijzing:

1.      Was 1 kilo  fruit, verwijder de pitten en maak de grotere stukken fruit klein.

2.      Doe het fruit en een zakje pectine van 30 gram in een grote pan en breng deze al roerend aan de kook.

3.      Voeg nu eventueel suiker naar smaak toe.

4.      Blijf roeren totdat de pectine en de suiker volledig is opgelost.

5.      Verdelen over de jampotten, deze omgekeerd af laten koelen en klaar!



Opmerkingen:

* omdat suiker als conserveermiddel werkt is deze jam minder lang houdbaar. Door steriel te werken, de potten goed schoon te maken en ze voor gebruik een paar minuten te spoelen met water, sulfiet en citroenzuur wordt de houdbaarheid verlengt.

* bewaar de jam op een donkere en koele plaats.


Omdat puur gemaakt beter smaakt. 

door Gerben Markus 27 dec., 2022
In de koude winterdagen is het heerlijk om gezellig binnen te zitten met lampjes en kaarsjes aan. Wist je dat kaarsen maken heel eenvoudig is? In deze blog beschrijven we in 3 stappen hoe je zelf kaarsen kan maken.
door Harmen Markus 09 sep., 2022
 Limoncello maken Het maken van je eigen limoncello is makkelijker dan je wellicht denkt. Hieronder volgt een uitgebreide instructie hoe je zelf limoncello kunt maken. Onder de instructie is er een foto galerij toegevoegd ter verduidelijking. Heel veel plezier bij het maken van je eigen limoncello! Dit heb je ervoor nodig: - Een dunschiller - Een grote pot - Een trechter - Een zeef/kaasdoek Ingrediënten voor 2,5 liter limoncello: - 1 liter pure alcohol (96%) - 15 (biologische) citroenen - 500 gram suiker - 1 liter water Zelf limoncello maken in de volgende stappen: 1. Reinig de citroenen grondig. 2. Schil de citroenen en probeer het witte gedeelte zoveel mogelijk te vermijden. Dit zorgt voor een bittere smaak aan de limoncello. Zelf gebruiken wij de dunschiller van Victorinox met tandjes, hierdoor schil je automatisch bijna geen wit mee. 3. Voeg de citroenschillen en de alcohol samen in onze 3 liter pot. Laat deze vervolgens 1 maand staan op een donkere plaats en schudt deze een paar keer per week even krachtig heen en weer. Tip: gooi de rest van de citroenen niet weg, maar vries deze in schijfjes in om ze op een later moment toe te voegen aan een heerlijk koel drankje! 4. Na ongeveer een maand (mag ook iets langer of korter zijn) kook je 1 liter water en los je hier 500 gram suiker in op. Laat dit suikerwater vervolgens afkoelen. 5. Giet de alcohol met de citroenschillen door een filter of zeef. 6. Giet hierna het afgekoelde suikerwater bij de alcohol en roer het geheel even goed door elkaar. 7. Giet de limoncello in onze shotglaasjes (40 of 50 ml) of drupkes van 200 ml. Tip: de wodkaflessen van 500 ml zijn ook leuk als je de limoncello cadeau wil geven. 8. Bewaar de limoncello in de koelkast of in de vriezer. 9. Proost! Heb je nog vragen over het maken van limoncello of over onze producten? Twijfel niet om contact op te nemen. Wij denken graag met je mee!
door Harmen Markus 16 mei, 2022
Wil je beginnen met wijn maken en vraag je je af wat je hiervoor nodig hebt? In dit artikel wordt helder en duidelijk uitgelegd welke materialen je nodig hebt en voor welk goedkoper alternatief je kan kiezen.
Share by: